"Friends of Dr.Blagoje Govedarica"
Piramidalna prevara
Brojač posjeta
455093
Update
Nema zapisa.
Izdvojeni postovi
RSS Moj RSS
Blog
nedjelja, travanj 23, 2006
U svojoj knjizi "Civilizacije prije pocetka zvanicne historije" autor opisuje svoj turisticki posjet mjestu Trujillo u Peruu, te opisuje piramide "Huaca del Sol" i "Huaca de la Luna" , sto vidi iznenadjena znaci "Piramida Sunca" i "Piramida mjeseca". Autor iznosi podatak da je u svaku od  piramida ugradjeno 140 miliona cigli te navodi :

"...Adobe cigla je bila osnovni gradjevinski materijal na pacifickoj obali Perua. Svaka je imala razlicit “potpis” (linije, lokaciju i broj rupa, krugove i druge geometrijske oblike) i to ih je cinilo originalnim. Preko 140 miliona cigli-originala je ugradjeno u peruansku Piramidu Sunca sto je zahtijevalo, prema procjenama, rad dvadeset hiljada radnika (?) u periodu preko 300 godina (?).Naravno, zdrav razum negira da ce neko poceti izgradnju koju nece vidjeti ni unuci njihovih unuka. Drugo objasnjenje za ovaj gradjevinski poduhvat je da ga smjestimo dublje u proslost, u doba civilizacije Mu koja je dokazano bila superiornija u odnosu na nase gradjevinske metode i “produktivnost” u gradnji...."

Podatak o 20,000 radnika i 300 potrebnih godina je ovdje naravno naveden (kao i sve ostalo u autorovim knjigama) potpuno proizvoljno, bez ikakvog pozivanja na eventualni izvor ili pak logickog objasnjenja kako je autor dosao do tog podatka.  Ovdje se mora posebno istaci cinjenica da autor ocito ódbija upotrijebiti osnovne analiticke sposobnosti pa tako zanemaruje ocito ogromnu graditeljsku sposobnost koju ima, naglasavam opet od strane autora navedenih 20,000 radnika. To je jedan ogroman potencijal za izgraditi gradjevinu od 140 miliona cigli ne za 300 godina, vec za period od 20-30 godina. Ne vjerujete? Pa krenimo logicki, neka usvojimo mogucnost da su cigle bile transportirane tzv. ljudskim lancem od kamenoloma do gradilista , i neka je taj lanac bio relativno dug - npr 10,000 radnika je bilo u lancu, sto rjesava pitanje transporta kojeg ovakvi "alternativni nezavisni istrazivaci" cesto postavljaju . Ukoliko svakom radniku treba u prosjeku 1 sec da izvrsi primopredaju cigle, to znaci da smo imali brzinu prenosa od cca. 3600 cigli/na sat ili 43.200 cigli/na dan uz realnu pretpostavku 12-satnog radnog vremena. Ovo znaci da na preostalih cca. 10,000 radnika, grubo procijenjeno otpada 4 cigle / dan. Pazite, 4 cigle po jednom radniku za cijeli dan ! A taj radni dan traje najmanje 12  sati  - znaci najmanje 3 sata za ugradnju jedne pojedinacne cigle. Ocito, ovo je izvodljivo za 12 ili cak i vise sati koliko su radnici/robovi obicno radili. Dakle, svih 43.200 cigli se daju ugraditi za jedan dan.  Autor tvrdi da je u piramide ugradjeno 140 miliona ovakvih cigli. Podjimo dalje, 140 miliona podijeljeno sa 43.200 (dakle algebra iz 2. razreda osnovne) nam daje podatak od potrebnih ukupno 3240 dana ili NESTO MANJE OD 10 GODINA ! DAKLE, g. Osmanagic POTPUNO NEOSNOVANO iznosi procjene. Cak i ako pretpostavimo da u gradnji ima duplo vise zastoja nego aktivnog rada , to nas opet dovodi do perioda od nekih 30-ak godina, sto svakako mogu docekati i sinovi  i unuci onoga koji je zapoceo gradnju!prevara @ 17:00 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
1
Add to Technorati Favorites
Index.hr
Nema zapisa.