"Friends of Dr.Blagoje Govedarica"
Piramidalna prevara
Brojač posjeta
455093
Update
Nema zapisa.
Izdvojeni postovi
RSS Moj RSS
Blog
utorak, travanj 25, 2006 

Kako sam vec najavio, sada cemo prikazati velike nelogicnosti u tezama koje je postavio g.Osmanagic. Takodjer, za one slabijeg pamcenja (otprilike 80% bh. javnosti) cemo pokazati kako su se Osmanagiceve teze mijenjale kako bi njegovo „istrazivanje“ ostalo naizgled konzistentno. Pa idemo redom ,

 

U svojoj knjizi „Bosanska piramida sunca“ u jednom od poglavlja govori o posjeti Visokom, gdje je u veoma kratkom roku otkrio  „piramidu“ :

 

”...Pogled mi se zaustavio preko puta na brdu Križ. Znatno niže brdo od Visočice, potpuno obraslo šumom, ima tri strane kao pravilne plohe podjednake površine. Slika mi je prepoznatljiva iz mojih posjeta nizu arheoloških lokacija Srednje i Južne Amerike. Piramide dolaze u parovima, jedna veća, jedna manja. Piramida Sunca i piramida Mjeseca. Huaca del Sol i Huaca de la Luna…”

 

Aha! Znaci piramide dolaze u parovima . Kako se ovdje uklapa prica o „piramidi Zmaja“? Sta cemo sa egipatskom Sfingom?

 

Primijetite dalje samouvjereni ton ovog ”istrazivaca” :

 

”... Razmišljam na glas “… ovdje je piramida Mjeseca ispod nas, a mi smo trenutno na vrhu piramide Sunca …”. Bojan afirmativno klima glavom. Na tren sam prekinuo prof. Hodovića. On nastavlja sa događajima iz doba nastanka bosanske države. Međutim, mene interesuje znatno raniji period. Ovaj otprije 700 godina mi je isuviše mlad i blizu…”

 

 

Eh ovo tek zasluzuje podrobniji komentar : Dakle, kao prvo covjek u toku nekih 30 minuta jednim pogledom obavlja kompletno ”istrazivanje”. Kao drugo, on ”prekida” svog vodica valjda silinom svoje erudicije (interesantno, nesto slicno se cesto pominje u njegovim drugim turistickim knjigama, obicno g.Osmanagic ”prekine” ili ”dobaci” vodicu, koji ostane zbunjen a ostatak njegove turisticke grupe zadivljen) .

Sta tek reci o njegovom saradniku Bojanu (vjerovatno se radi o g. Zecevic Bojanu, jednom od clanova UO) koji ”afirmativno” klima glavom. Sta bi bilo ko od vas mislio o svom bilo kakvom prijatelju koji pola sekunde nakon sto iznesete najbombasticniju mogucu tezu , ”afirmativno klima glavom” ?

 

Autor i dalje razvija svoje teze u jednom od za njega mogucih smjerova :

 

”...Pokazuju nam planine koje se vide odavde. “Tamo je planina Perun…” Perun, mislim, Bog groma kod starih Slovena. Dakle, ovaj kraj je nekada bio područje čestih grmljavina i munja. Još jedna sličica mozaika. Kamene kugle Bosne… energetsko pražnjenje sa neba… asocijacija sa Kostarikom. Zbilja, Bosna je nekad bila energetskim čvoristem ovog dijela svijeta....”

 

Ovdje moram napomenuti, da je autor u svojim prethodnim knjigama nabacao toliko mogucih „upotreba“ piramida da bi vjerovatno da nije krenuo u ovome smjeru, stvar objasnio kao relej za komunikaciju sa ”nevidljivim svijetom“ ili kao instrument za navodjenje svemirskih brodova ili nesto slicno.

 

 

Obratite takodjer paznju na nevjerovatnu slobodu ”zakljucivanja” bez ikakve logicke veze i smisla – na osnovu kojih podataka je g.Osmanagic dosao do zakljucka da su na tom podrucju bile ceste grmljavine ?

 

No tek predstoji prava poslastica :

 

”..Na nekoliko mjesta, iz trave vire kamene ploče. Da li su put do grada Visokog, a riječ je o nekoliko stotina metara, popločali u doba srednjevjekovne Bosne? Ili je riječ o ostacima gradnje starije civilizacije? Jer, ako je riječ o blokovima koji su plod ljudskih ruku, onda oni mijenjaju historiju ne samo ovog kraja...”

 

Dakle, gospodin Osmanagic ovdje prakticno vrijedja intelekt i razum svakog normalnog covjeka. Dekonstruirajmo ovu njegovu nebulozu sistematski : Kao prvo, poznato je da su puteve od kamenih ploca gradili jos stari Rimljani , i to hiljade kilometara a kamoli par stotina metara, pa kako da se ne grade u srednjem vijeku! Osim toga, ne bi li nekakva super napredna civilizacija gradila puteve od malo kvalitetnijeg materijala nego sto su to obicne kamene ploce, ili bi mozda cak i letjeli uokolo u nekakvim spiderima umjesto da se truckaju po  kamenim putevima!

 

 Takodjer, interesantno je kako g.Osmanagic zeli predstaviti kako covjek u davna vremena nista nije mogao sagraditi bez danasnje tehnologije. Pa poznate su fantasticne i velicanstvene gradjevine iz predindustrijskog doba kad se gradilo bez skoro ikakve pomoci tehnologije .Navedimo samo neke : Aya Sofija, crkva Notre Damme, Stari Most, Sikstinska Kapela, a ovakvih gradjevina u svijetu ima na desetine ako ne i stotine, i neke od njih su gradjene cak u periodima koji se mjere stotinama godina (rezidencija danasnjih Papa – Vatikan i Trg Sv.Petra) , pa niko ne tvrdi da su Aya Sofiju s neba spustili vanzemaljci. Mozda zato sto je taj period dovoljno historijski blizu da ovakve nebuloze ne bi mogle proci.

Jos da dodam kako u slucaju da su ove kamene ploce , ostatke srednjevjekovnog puta gradili neki mitski ”Atlantidjani”, pa ne bi li te ploce bile davno prekrivene zemljom (kao sto tvrdi za svoju ”piramidu”) i ne bi li uostalom erodirale i postupno bile pretvorene u obicni sljunak!

Ovo je jos samo jedan dokaz za one koji hoce da razmisljaju svojom glavom !

 

 

 

Dalje u knjizi g.Osmanagic naklapa slicne gluposti o slicnosti njegove imaginarne sa meksickim piramidama , te navodi :

 

“...Ovdje je, profesore, na ovom platou nekad bio hram”, nastavljam. “Pošto je bio građen od drvenog materijala, nije ostao sačuvan.” Hodović sluša, sve to u momentu ima smisla, sve se poklapa, ali… Da li je ovdje stvarno riječ o piramidi, vjerovatno se pita...”

 

I naravno sve to poprati sa odgovarajucim dokazima. A ne pardon, bio sam poceo citati svoj komentar na ova lupetanja. Dakle, i dalje proizvoljna naklapanja.

Dalje nam g.Osmanagic daje konacnu potvrdu ozbiljnosti svojih ”znanstvenih” istrazivanja

”...Činjenica da sam od toliko stranica knjige okrenuo odmah onu koja prikazuje meksičku piramidu nije slučajna. U životu sam naučio da koincidencije ne postoje… već znakovi, koje treba slijediti...”

 

 

 

 

 

Dakle sumirajmo do sada pokazano :

 

-G.Osmanagic je obicnim   i pri tome povrsnim, vizualnim pregledom sa vrha planine ustvrdio da se tu radi o dvije piramide (da bi kasnije izmislio i trecu, ne mareci za vlastitu tvrdnju da piramide “uvijek dolaze u parovima”);

 

-Jedan od saradnika g.Osmanagica je bez imalo kriticnosti  odmah nakon sto je g.Osmanagic izgovorio nesto ovako bombasticno , prihvatio tu tvrdnju.

 

-G.Osmanagic  odbija prihvatiti odavno poznatu cinjenicu da su se poplocani putevi gradili jos u doba Starog Rima, te da nekakva napredna civilizacija valjda ne bi gradila puteve od kamenih ploca.

 

-Uz ovo, g.Osmanagic ne prihvaca ocitu cinjenicu da su ljudi sa vrlo primitivnom ili gotovo nikakvom tehnologijom u predindustrijsko doba gradili velicanstvene objekte poput Aya Sofije, crkve Notre Damme itd.

 

-G.Osmanagic se kako vidimo iz posljednjeg dijela,  ne oslanja na znanstveni metod i neovisnu provjeru svojih hipoteza, vec na «znakove» .

 

 

U nastavku : Kako se pronadjeni ”kameni blokovi” uklapaju u nadriteorije g.Osmanagica, bolje receno DA LI SE UOPCE UKLAPAJU ? Kakve veze imaju propala istrazivanja ”Troje” u Hercegovini (sjecate se, bila je ista ovakva pompa prije par godina...) sa ”piramidom” u Visokom? Sta pokazuju inicijalna iskopavanja i kako ista pobijaju tvrdnje g.Osmanagica?

 

Stay tuned..

prevara @ 12:43 |Komentiraj | Komentari: 15 | Prikaži komentare
1
Add to Technorati Favorites
Index.hr
Nema zapisa.