"Friends of Dr.Blagoje Govedarica"
Piramidalna prevara
Brojač posjeta
463877
Update
Nema zapisa.
Izdvojeni postovi
RSS Moj RSS
Blog
subota, travanj 18, 2009
"Skup, koji je izravno televizijski prenošen, bio je prilika da se još jednom podsjeti na nerazumne otpore projektu ljudi iz kulturnog establišmenta koji nisu nikada posjetili ove lokacije, te na zakone koje su mijenjali želeći da zaustave Fondaciju, pritisak na neizdavanje dozvola i onemogućavanje isplata već odobrenih finansijskih sredstava."

"Jednodušno prihvaćena poruka sa ovog skupa je da Visoko mora jednodušno stati iza najznačajnijeg svjetskog arheološkog projekta i ubrzati ga. Više puta je izlaganje Osmanagića prekidano aplauzom. Predstavnici mjesnih zajednica su izrazili spremnost da svojim radom ponovo doprinose otkrivanju piramida.
Na ovom skupu po prvi put je promovirana ideja da Fondacija ponudi drugim kulturnim institucijama pokretanje projekta potrage za grobom Kulina bana. Pretpostavlja se da se on nalazi na Visočkom lokalitetu. Na taj način bi se, zahvaljujući Fondaciji, bh. i širu javnost upozorilo na važna arheološka nalazišta iz doba srednjevjekovne Bosne koja su potpuno bila u zapećku slično kao i Stari grad Visoki."
"Općina Visoko je u 2008. godini napravila značajan iskorak odvajajući višestruko veća sredstva za istraživanja Fondacije. Osmanagić je pozdravio kontinuiranu podršku općinskih struktura i Vijeća Općine od kraja 2005. godine, kada je dugoročni Program Fondacije usvojen i kao općinski Program. Međutim, tražio je puno veći angažman struktura iz Visokog i Turističke zajednice u razvoju turističke infrastrukture, počev od saobraćajnih putokaza, višejezičnih tabli dobrodošlice, mapa arheoloških lokacija, uniformisanih vodiča, do uređenih gradskih parkova, parkinga i izgradnje kampa. Cilj je da u Visoko dolaze stotine arheologa, studenata, profesora, istraživača sa univerziteta širom svijeta, od SAD i Kanade, preko Švicarske, Norveške, Austrije do Egipta, Saudijske Arabije i Malezije. Sve će to doprinjeti da centralna Bosna postane središte istraživanja kulturnog nasljeđa ovog dijela svijeta koji je jedna od kolijevki civilizacija."
"Direktor turističke agencije "Respekt" je najavio otvaranje nove arheološke sezone za 12. april kada se očekuje nekoliko hiljada posjetilaca sa programom koji će uključivati koncert u podnožju piramida, fudbalsku utakmicu prvoligaša čiji će prihod ići za istraživanja, održavanje izložbi i slično. Novih 200 dana projekta u 2008. godini će biti pravi festival mladih i svih dobronamjernih građana BiH."

IZVOR : "PIRAMIDE ĆE ODREDITI SUDBINU VISOKOG U NAREDNIH STOTINU GODINA" http://www.piramidasunca.ba/ba/index.php/PIRAMIDE-CE-ODREDITI-SUDBINU-VISOKOG-U-NAREDNIH-STOTINU-GODINA.html
prevara @ 23:06 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
1
Add to Technorati Favorites
Index.hr
Nema zapisa.