"Friends of Dr.Blagoje Govedarica"
Piramidalna prevara
Brojač posjeta
463877
Update
Nema zapisa.
Izdvojeni postovi
RSS Moj RSS
Blog
nedjelja, listopad 12, 2008
Prije svega, opca kultura je u prosjeku veoma niska. Bas kod jednog spomenika sam jucer vidio papka kako prolazi i otpakuje nesto i baca papiric na asfalt. I sad ti seljaku napravi nešto. Neka zenturaca je pola sata dozivala grlenim glasom svoje derle koje je bilo udaljeno 20 metara od nje. Tesko je bilo podici guzicu i doci do djeteta.

Ili one furke sa parkiranjem motora na svim mogućim i nemogućim mjestima , po mogućnosti u po pješačke zone. Svi znamo vec poznatu saobracajnu kulturu vrlih vozaca "tjuniranih" golfova i raspadnutih honda motora po nasem gradu, spremnost na tuču i obračun. U 90% lokala ne možeš ni priviriti kad je kakav praznik , a i bolje ti je da ne prilazis, da te ne spuca kakva bomba ili zalutali metak. Dobro ovaj segment je vise u nadlestvu kantonalne vlasti , nego gradske, ali mislim da grad barem moze poceti uskracivati dozvole za rad, cime bi natjerali lokale da ustroje ozbiljne redarske sluzbe.

Ja vec odavno ne idem na kafu ili jesti u grad, najvise zbog toga sto ne mogu smisliti onih seljackih furki lokalnih konobara. Takav odnos prema klijentu, nepostovanje i bezobrazluk, pa to nema nigdje osim na Balkanu (cast izuzecima !). Šta još? A da, pretrčavanje džade 10 metara od pješačkog prelaza. Pa majku mu, jel teško skrenuti lijevo 3 metra i preći cestu na pješačkom, a ne da u po vožnje moraš pazit hoćel kakva baba podletiti i još te tužiti što si je lupio. Napominjem da nikad ne jurim po gradu, obično vozim oko 50 km/h.


Opća zatupljenost mladih ljudi . Ovo je posebna priča. Od neizlaženja na izbore, očekivanja da se pogodi 25 kombinacija na kladionici i tako sa uloženom 1 KM dobije barem 17.234,55 KM, ne prati se ni stara ni nova književna produkcija (Mada, svima se kunu u onog šupka Coelha , ko da je tobejarabi u najmanju ruku Philip K.Dick) , vrijeme i novac se uglavnom troši po kafana, umjesto da se nekad pokrene i neki projekt, bilo za svoju bilo za općedruštvenu korist. I šta je više sa tim pravopisom ? Vidim u zadnje vrijeme sve više polukretena sa pristupom Internetu i mobilnoj mreži piše "nemoj TE", "neželim".Najčešće se, o kakvo iznenađenje, radi o ljudima sa diplomama i titulama. Ako nekom skreneš pažnju na to, pa bože moj,nije on profesor književnosti. Stoko nepismena, nauči pravila jezika kojim se služiš, ili pređi na izražavanje slikovnim simbolima.I prestani se služiti računarom, pa nisi tamo neki naučnik pa da koristiš kompjuter. A od sad jedi sendviče jer nisi kuhar da se služiš šporetom.


Dnevna i sedmična štampa je naravno "za političare i filozofe", ako se šta i pročita , to je naravno Avaz i onaj njegov sportski list. Od emisija na TV-u, svi se kunu u vizu za buducnost i onaj debilizam "sex and the city", a da bi zvucali pametno, neki subotom gledaju "Senadov centralni dnevnik".Ja u to doba radije pogledam neki japanski kanal na kojem imaju maraton imitatora Boy George-a.Likovi koje vidiš su isti kao na popularnom "CD-u", a muzika je bolja. I nema reklama svakih 3 minute. Kad smo vec kod novina, od novinara se samo rijetko ocekuje da se bave istrazivanjem i svojim poslom. Ne, nasi mediji su tu samo da prenesu izjavu,saopstenje,priopcenje,izopcenje i tako dalje. Ako ste novinar, poželjno je da nemate završen fakultet da bi se bavili novinarstvom, ali zato ako vas neko pita, ističite da ste pohadjali kurseve BBC-a i da imate "višegodišnje iskustvo u ovom poslu".Ima ga i daktilografkinja, ali to ne znači da je zbog velikih količina prekucanog teksta odjednom postala Gabriel Garcia Marquez.

Još je bolje ako ste u ratu huškali i podgrijavali na medjunacionalnu mržnju,tada imate sve kvalifikacije da uđete u kakav vladin biro ili u UO državne/entitetske televizije.Još nešto, ako ste novinar i prisustvujete press-konferenciji, zapamtite da je onaj koji odgovara na vaša pitanja u najmanju ruku BOG. Više Biće. Krishna. Nemojte ga pitati ništa provokativno, ili sačuvaj bože,šta što bi zanimalo prosječnu osobu koja radi 22 dana mjesečno 8 sati dnevno i plaća uredno porez.

 Isti odnos imate zadržati ako odete kod navedenog Boga u posjetu njegovoj skromnoj vikendici tokom ramazana, i prema njegovoj priglupoj zenici dok laprda kako ona ne hoda po Londonu k'o La****zijina zena. Ona je nepismena i izgubila bi se na aerodromu, ali nije vase da joj to napominjete, ili da ismijavate njene malogradjanske furke. Na BBC-ju u međuvremenu i dalje zapošljavaju ljude s diplomom. Ako vas neko i dalje upita za kredibilitet, navedite da ste citali El-Gazzalija i Hajjama (sa kojih 20 godina zakasnjenja), da je Einstein pao matematiku, da Bill Gates nema skole, i da vam je sumnjiva ta tzv.evolucija jer joj nedostaje jedna karika. Zanemarite cinjenicu da u vasem sistemu boga stvoritelja svijeta i svega zivog nedostaje CIJELI LANAC.

Stranci su nam donijeli sidu i "pederizam". Toga ovdje fala bogu nikad nije bilo. U "titino" doba nije bilo kriminala, mogao si spavati u parku,imati otkljucana vrata stana... A da, i "Zastava" iz Kragujevca je proizvodila tako fantasticne , a tako jeftine automobile da strana konkurencija nije imala nikakve šanse na našem tržištu. Svi su bili ludi za zastavinim autima. Zato je Zapad izazvao rat u ex-Yu jer je prijetila da ga prevazidje.A to ima i neke veze sa njenim vazda "strateškim" položajem u Evropi. Kad je bila ona grupa "stop gay paradi tokom Ramazana", ozbiljno sam razmisljao da pokrenem kontragrupu "Stop Ramazanu tokom gay parade". Odustao sam samo zbog toga sto bih onda morao pokretati slične grupe i tokom pravoslavnog,katoličkog,jevrejskog i posta Crkve Sedmog Dana. Nije vrijedno mog vremena - mislim na Crkvu Sedmog Dana.


STAY TUNED.
prevara @ 14:57 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
1
Add to Technorati Favorites
Index.hr
Nema zapisa.